Procesverslag
De opdracht
De komende maanden werken we bij BV aan het thema ‘Helden aan het hof’. Hofcultuur hebben we bij KUA behandeld. Helden zijn er in verschillende vormen: klassieke helden; genieën; tragische helden; antihelden enz.
Bij KUA hebben we gezien dat er aan de hoven van Italië in de renaissance en het hof van Lodewijk XIVe in Frankrijk, nogal veel verschillende helden waren: enerzijds waren de vorsten zelf natuurlijk helden; maar anderzijds had je veel kunstenaars, musici, componisten; choreografen; toneelschrijvers; acteurs die je zeker als helden zou kunnen benoemen. Zo heb je bijvoorbeeld Leonardo da Vinci en Michelangelo als onbetwiste genieën in de kunst. Maar Lodewijk XIVe zelf voelde zich toch ook wel de koning te rijk: hij liet zichzelf omtoveren tot zonnekoning in het ballet van de nacht. Eigenlijk kun je zeggen dat de helden er in deze periode vaak erg flamboyant uitzagen: zowel qua capaciteiten als qua uiterlijke presentatie en qua gedrag.
Jullie opdracht is als volgt:
- Kies voor een type held (genie; klassieke held; tragische held; antiheld enz.) en geef aan welke speciale eigenschappen jouw held heeft.
- Kies een van de bovenstaande perioden (Renaissance / Barok / Rococo) en ga van daaruit een beeld maken van een held die daarbij past.
- De door jou gekozen held kun je uitwerken m.b.v.
1) Ruimtelijke technieken (gips/ klei/ ijzerdraad constructie enz.)
2) Maar ook kun je denken aan een lichaamsobject voor jouw held.
3) Daarnaast mag je je held ook uitwerken in een decor (je maakt dan zowel achtergrond decor als de figuur van de held)
4) Een staatsieportret, je maakt een groots schilderij waar jouw held aanzien heeft (laat je ook inspireren door de genrekunst in de 17e eeuw).
Het Procesverslag (Dummy):
Waarom moet je een procesverslag maken?
Dat doe je om op die manier gestructureerd te leren werken. Doordat je steeds noteert hoe en waarom je tot bepaalde keuzes komt, dwingt je over die keuzes na te denken. Daardoor wordt je werkproces en daarmee het eindproduct beter.
Ook leer je op deze manier beter zelfstandig tot keuzes te komen. Daarnaast is het voor de planning heel belangrijk: op die manier kun je heel gericht per les je eigen doelstellingen formuleren, je weet dan precies wat je binnen een les moet doen.
Wat is een Procesverslag ?
Het procesverslag lijkt een beetje op een schetsboek en een dagboek. Tijdens de opdracht krijg je steeds nieuwe ideeën en het is belangrijk dat je die niet vergeet en dus noteer je die in woord EN beeld in je verslag. Maar ook kun je al gaandeweg ideeën ontwikkelen door schetsen te maken en plaatjes te zoeken. Je moet daarom van alles verzamelen wat je maar aan de opdracht doet denken: van gedichten, tot reclamefoto’s uit tijdschriften, van krantenartikelen tot invallen die je ineens hebt gekregen. Alles wat jou aan ideeën helpt is belangrijk om te verzamelen.
LET OP: Het is daarnaast de bedoeling dat het een persoonlijk boek wordt, waar je best een beetje trots op mag zijn, en waar het leuk is om in te bladeren. Laat zien dat je er plezier in hebt. Zorg dus dat je logboek er verzorgd en beeldend goed vormgegeven uitziet (lettertypes, netjes schrijven, mooie kleurencombinaties enz.)
Hoe gebruik je een Procesverslag ?
Brainstormen:
De bedoeling van brainstormen is dat ALLES wat er in je op komt als je aan de opdracht of aan het thema denkt, in je verslag stopt. Begin bijvoorbeeld met het maken van een woordweb. Zelfs hele gekke of grappige invallen kunnen weer aanleiding zijn voor nieuwe ideeën en zijn dus belangrijk. Maak er meteen bij het begin een gewoonte van om alles op te schrijven/ in te plakken,het verslag dus bij te houden. Wanneer je verder gaat, ga je langzamerhand steeds meer kiezen voor één uiteindelijke uitwerking van het beste idee. Dit moet je echter nog niet tijdens het brainstormen doen: daarbij is het juist belangrijk dat je echt zoveel en zo breed mogelijk denkt.
Het verzamelen van beeldmateriaal:
Je verzamelt allerlei afbeeldingen uit allerlei bronnen: uit tijdschriften, boeken, kranten, van internet. Je kunt dit in de vorm van een collage in je verslag plakken, of je kunt een grote collage maken, die je vervolgens fotografeert, en die foto plak je dan weer in je verslag. Zo ontstaat ook een beeldend verslag van jouw werkproces. Dit is belangrijk omdat je zo steeds zichtbaar maakt, waar je allemaal aan gedacht hebt, en dit kan je tijdens de opdracht nieuwe ideeën geven of het kan je helpen minder clichématig te werken. Het belangrijke van beeldmateriaal in je procesverslag is, dat je ook op die manier ideeën uit kunt werken, dat hoeft niet met alleen woorden maar kan ook met kleuren en sferen.
Motiveren, beargumenteren, keuzes verantwoorden:
Toch is het geschreven commentaar ook belangrijk: hiermee leg je aan anderen uit wat jouw denkbeelden zijn, wat je wilt gaan maken en of dat wel of niet gelukt is (en waarom). Maar ook helpt het je tijdens het proces: zo kun je steeds teruglezen en kijken waar je mee bezig bent, hoe je ideeën tijdens het proces veranderd zijn, en hoe je eventueel iets beter op een andere manier kunt aanpakken. Zo leg je dus ook steeds aan jezelf uit waar je mee bezig bent, en hiermee voorkom je dat je ‘zomaar iets doet’ zonder er goed over na te denken.
Werk van een kunstenaar:
Ga op zoek naar het werk van een kunstenaar/ vormgever/ ontwerper die zich met hetzelfde thema heeft bezig gehouden. Waarom moet dat ? Omdat het goed is om te vergelijken hoe een kunstenaar iets opgelost heeft, daar kun jij van leren, en het is goed om eens aandachtig naar kunstwerken/ ontwerpen te kijken die gaan over een onderwerp waar jij ook mee bezig bent. Dit zorgt voor verdieping. Plak zoveel mogelijk voorbeelden op.
Kleur-/Vorm-/Materiaal-/Techniek-/onderzoek:
Ten aanzien van al deze componenten : kleur, vorm, materiaal, techniek geldt dat je goede keuzes pas kunt maken nadat je verschillende mogelijkheden hebt onderzocht. Het kan niet zo zijn dat je maar één proefje of experiment doet en dat je dan al weet dat dat goed is: daarvoor moet je eerst meerdere proeven gedaan hebben om dat te kunnen ‘bewijzen’ !!. Probeer dus zoveel mogelijk uit voordat je een beslissing neemt. Probeer ook eerst alles even uit (in het klein) zodat je niet voor verrassingen komt te staan wanneer je je werk aan het uitvoeren bent. Maak in je proces steeds kleine schetsen waarin je je onderzoek laat zien en van commentaar voorziet.
Bij de beoordeling van je procesverslag wordt gelet op:
1. Ontwikkeling van beeld en ideeën
2. Verzameld beeldmateriaal
3. Onderzoek naar inhoud en vormgeving van het thema
4. Onderzoek naar kunstenaars/ Vormgevers
5. Snelle schetsen
6. Kleur/vorm/materiaal/techniek- onderzoek
7. Uiteindelijk ontwerp (+ het onderzoek daarbij)
8. Originaliteit
9. Geschreven commentaar
Maak jouw eigen website met JouwWeb